Anubiasok

 

Anubiasok Gödi Vízinövény háttéren

Az Anubias fajok nagyrészét már a 19. században leírták a botanikusok de igazi figyelmet csak akvarisztikai térhódításuk után kaptak.

Nyugat-Afrikában, részben Közép-Afrikában a trópusi esőerdők mélyén élnek, leginkább patakok és kisebb folyók partján és esetenként a medrében, vízesések állandóan vízpárában úszó közelében, néha vízbe dőlt fatörzseken. A víz közelsége fontos számukra de hazájukban csak ritkán látni őket víz alatt. Az őserdei vizek szintjének  állandó változása miatt a kisebb termetű fajok érthetően gyakrabban kerülnek víz alá, de az olyan óriás, mint az Anubias gigantea a maga egyméteres leveleivel már nagyon ritkán. Vannak, akik nem tartják őket még kétéltű növénynek sem, hanem pusztán az időleges vízborítást tűrő kitartó növényeknek, amilyen nálunk ártereken a sokféle sás. Egyik Anubias faj sem fejleszt víz alatti leveleket, hanem pont olyanokat, mint víz fölött, talán valamivel lágyabb szövetűeket. Azok a fajok, amelyek egyáltalán növekednek víz alatt, azok is lassan fejlődnek. Az sem ritka, hogy az öregebb, meg a nem is olyan öreg levelek hosszabb idő elteltével még fényszegény viszonyok között is bealgásodnak. Ez azt jelzi, hogy a növény nem folytat élénk anyagcserét csak éppen vegetál, keservesen igyekszik kihozni egy- egy új levelet, de mert az anyagcseréje víz alatt gátolt ez nehezen megy neki. A visszafogott anyagcsere miatt a növény immunrendszere sincs toppon, így az algákkal folytatott szakadatlan küzdelemben alulmarad.
Ugyanakkor az akvaristák által nevelt Anubiasok közül az A. barteri és sok változata egyértelműen kétéltű növények. Ezek, ha lassan is de évekig jól fejlődnek víz alatt. Mindenesetre az a tény, hogy világszerte a barteri és jó sok változata a legelterjedtebb akváriumi Anubias faj, legalábbis felveti a gyanút, hogy talán a többi nem bírja ugyan ilyen jól a vízborítást.

Az Anubiasok tehát nem valódi kétéltűek, hiszen nem, vagy csak kevés szöveti, morfológiai változással reagálnak a víz alatti létre, - a levelei hasonlóan kemények maradnak mint a szárazföldön, ezért is szeretik a sügéresek- de nem is típusos átvészelők, melyek egy nagy „lélegzetvétellel” várják az ár elvonulását. A kettő között vannak, lassan ugyan, de fejlődnek az akváriumban, de azért arra készülnek, hogy egyszer majdcsak szárazra kerülnek.

Az Anubiasokat ma már meriklon laboratóriumokban, szövetszaporítással állítják elő. Ez a technika lehetővé teszi, hogy egy növényről vett apró szövetdarabból ugyanazt a példányt ezerszámra állítsák elő. A kertészetekben mindig feltűnik egy-
egy a többitől elütő példány, amelyiket könnyen új fajnak is nézhet az, aki nem ismeri az eredetét. Ha a kertészek fantáziát látnak benne, ezeket szaporítják el a laborokban és jelennek meg változat neveken pl. ’coffeefolia’.


Az akváriumban nem igényes növények, táptalajnak a mosott sóder is megfelel, de a GV Táppárnát meghálálják. Ha kevés a tápanyag, akkor egyre kisebb és halványabb leveleket hoznak,
ha GV Táppárnára ültetjük, akkor ezt elkerülhetjük.
A nagyon kemény vizet nem bírják, a középkeményben, amilyen a pesti csapvíz még jól fejlődnek.
Nem ajánlatos őket 22 fok alatt és 28 fok fölött tartani, de érdemes tudni, hogy rövid ideig a szélsőségeket is elviselik.
Különösen nagy értékük, hogy bírják a gyenge megvilágítást, aminek szobaakváriumokban gyakran ki vannak téve.

Anubias barteri

Anubias barteri

Az Anubis barteri nagyon változékony faj, eredeti hazájában is több válzozatban fordul elő. A kertészeti termesztésük során változatosságuk sokszorosára nőtt és ma már számontarthatatlan a sok levélváltozat és növekedési forma. Azok a változatai, amelyek karakterisztikus levélformájúak, pl. a var. angustifolia vagy a var. cladifolia bizonyára tartósan megmaradnak de sok változatot biztosan nem fog értékelni az akvarista piac és ahogy jöttek úgy el is tűnnek. A var. nana például egy ilyen jól sikerült változat.

 

Anubias barteri var barteri

A legelterjedtebb változat. Nálunk a 7-8 centis levélnyélen ülő szív alakú leveleket hozó formája a legismertebb, de ennél nagyobb formái is vannak. A ’coffeefolia’ változat rövid levélnyelével és erős, mélyzöld leveleivel tűnik ki. Sokat tűrő faj, néha kemény vizekben is tartják, de itt a víz mésztartalma nagyon
leállítja a fejlődését és gyakran bealgásodnak a levelei. A középkemény vizekben azonban
jól fejlődik, kevés tápanyaggal is, fára, sziklára erősítve is.
A barteri változatok nagyon hasonló igényűek az akváriumban,- de ami nem látszik-
eltérően érzékenyek a betegségekre.

Az Anubias barteri var. caladiifolia széles lándzsa levelű változata

Anubias barteri var cladiifolia

Ez a legnagyobb termetű barteri változat. Természetes előfordulási helyén sohasem találni teljesen víz alatt, hanem többnyire patakok partján, vízesések közelében, árnyas vagy félárnyékos helyeken.

A nagyméretű akváriumokba ajánlható és paludáriumokba. Az igénye a többi Anubiassal megegyező, 22 25 fokon érzi jól magát.

 

Az Anubias. barteri var. Glabra

Tojás vagy hosszúkás tojás, v. ellipszis levelű és néha egész hosszú lándzsa alakú. 6-tól 21 cm hosszú lehet. Leginkább a széles tojás, vagy szív alakú levélváltozatai vannak elterjedve, de ezek aztán minden méretben, levélállásban, zöld árnyalatban.

 

Az Anubias barteri var. angustifolia

Levélformája üdítő kivétel, mert ennek vékony hosszú, de akváriumban10-15 centinél nem hosszabb levelei vannak. Igénye és akváriumi alkalmazása megegyezik a többi barti változatéval.

 

A. nana sziklára kapaszkodva

Anubias barteri var. nana

Az első, még a 19. századból való tudósítások szerint Nyugat- és Közép-Afrikából származik. Itt sok más Anubiasz faj is él, de ezt a kisméretű növényt azóta sem találják erre. Valószínűbb, hogy az Anubiaszfajok kultúrába vétele óta kialakult törpe változat, ezért ma leginkább a barteri faj változatának tekintik.
Víz alatt és víz fölött egyaránt 5- 8 cm magasra nőnek a levelei, a talaj felszínén futó rizómából. A levelek hónaljából fejlődnek az ugyancsak kicsi virágzatai, melyek még a víz alatt fejlődő növényeken is megjelennek.
Ez a leggyorsabban növekvő barteri változat. Megfelelő körülmények között gyorsan kúsznak a rizómák az akvárium sóderében, viszonylag gyorsan nagyobb foltokat képez.
A megfelelő viszonyok a nana számára a közepesen erős megvilágítás /80- 160W/100 l/ , lágytól közép keményig terjedő vízkeménység és mosatlansóder altalaj.

A. nana kereskedelmi akváriumban

Az optimálistól távol álló akváriumokban is tartós lehet, elviseli a ritkán cserélt vizet, a gyenge fényviszonyokat, a keményebb vizeket is, de itt hamar sötét algafoltok telepszenek az egyre kisebb

és elöregedő levelekre.
Népszerű növény részben, mert a kisebb akváriumokba is jól beilleszthető, de azért is, mert nem bántják a halak, még a veszedelmes sügérek sem.
Mérete miatt az akvárium első harmadába ültessük vagy kövek, fák tövébe. Érdemes kihasználni "sziklamászó" képességét és háttérre, dekorációkra telepíteni. Ha megfelelő valódi kövekre telepítjük, a gyökerei a vízből veszik fel a legszükségesebb makroelemeket a kőre tapadó gyökerek pedig a mikroelemeket.

 

 

 

A. heterophylla

Anubias heterophylla

Meglehetősen változékony levelű ez a faj is. Nem egy változatát alig lehet megkülönböztetni az afselii változatoktól. Nálunk a széles lándzsa alakú levélváltozata terjedt el. Erős felépítésű, vastag rizómájú faj. Víz fölött 30-40 centi magas tud lenni, de víz alatt
kisebb marad, valószínüleg mert nem tűri olyan jól a víz alatti létet, mint a barteri. A tartása mindenben megegyezik a többi Anubias fajéval.

A barteri változatoktól eltérő formája miatt változatossá tehetjük vele az afrikai
biotópot. Az akvárium hátsó harmadába ültessük.

 

Anubias afselii

Hosszú lándzsa alakú levelei vannak, melyek a 40-50 cm-t is elérhetik. A változatai között rövidebb vagy keskenyebb, vagy kissé tojás formájú lelevelűek is vannak. Ez is nagyon változékony levelű faj. A kertészetekben, de főleg a szövettenyésztéses szaporítás során sok levélváltozat bukkan fel amiket teljesen szabálytalanul és nagyon megtévesztően fajnevekkel látnak el. Minden Anubiasra érvényes, hogy a levelek és a megjelenés változékonysága nem teremt új fajt csak egy változatot, ami ha az ember nem gondoskosik a
fennmaradásáról gyorsan eltűnik. Ez a faj a hazájában is csak elvétve található víz alatt. Mocsári növény, napfényes, félárnyékos helyeken él de az akváriumban a gyenge megvilágítást is elviseli. Lassan növőnek ismerik az akvaristák, valójában úgy viselkedik mint egy átvészelő növény: nem pusztul el víz alatt, talán még egy kevés növekedésre is futja a tartalékaiból,de alig várja, hogy szárazra kerüljön.Teráriumokban, paludáriumokban viszont jól fejlődik, ha sikerül
a megfelelő páratartalmat eltalálnunk.

 

Egy akváriumi különlegességünk, amelyik az Anubiasok hazájából érkezett

Nekünk akvaristáknak az Egyenlítői Afrika sötét őserdeinek hangulatát hordozzák az Anubiasok, melyek az erdőmélyi patakok vizében állva nőnek. Ide a nap fénye csak tenyérnyi foltokban szökik be, a levegő fullasztóan párás. Az Anubiasok sok más vízparti növénnyel együtt menedéket nyújtanak a gyökereik közé furakodó angolna fajoknak, sűrűn álló széles leveleik alatt pedig zsákmányra lesve bújnak meg a hatalmas szájú pillangóhalak. Néha bizonyára feltűnik egy- egy ormányoshal is, ormányával gyorsan megszondázgatja
az iszapot valami finomság után kutatva, aztán
sebesen tova iramodik, együtt sietve a vidáman
csörgedező patakkal.

 

 

Váradi Andor, a Gödi Vízinövénykertészettől

 

 

 

 

Minden jog fenntartva! Gödi Vízinövénykertészet ©